onsdag 6. oktober 2010

NUART 2010

Nuart er en festival som arrangeres i Stavanger, Norge hvert år. Festivalen har nå holdt på i ti år. Artister fra forskjellige steder rundt i verden besøker Norge og setter sine merker rundt omkring i byen Stavanger. Til slutt dannes et av Europas mest levende og spennende utendørs kunstareal.
Kunstverkene er ikke samlet, men spredt rundt i terrenget. Noen litt skjulte, andre ikke like vanskelige å få øye på. Noen er det også vanskelig å få øye på selv når du står rett ved siden av den, men når du først legger merke til dem, blir du så fascinert at du går og ser etter liknende over alt.

Kan du se kunstverket her? (Strømboksen har blitt til en mini boligblokk)
Nuart handler om street art. Men hva er street art? Fenomenet er ikke nytt for verden, men det er likevel kanskje ikke alle som vet at det er nettopp det dette heter. Kunsten er tilgjengelig for alle. Skaperne vil at det de skaper skal kunne betraktes av hvem som helst, uansett status eller økonomi, kunst skal ikke skjermes bort på museer og gallerier hvor kun de med penger kan la seg inspirere.

Innholdet i street art kan variere. Mange bruker denne ulovlige kunstretningen til å spre sine meninger innenfor politikk og setter kanskje spørsmål på verden gjennom kunsten deres. Kanskje også uten ord, får de frem meningene, setter ting på spissen ved å visualisere og overdrive sannheten. Selv om det ofte går i politikk, betyr ikke det at all street art er ment for å snu om meningene til folk og få dem til å åpne øynene, ofte kan det også bare være ren kunst laget for å illustrere noe fint uten noe dypere mening...



Street art har forskjellige måter å uttrykkes på. Man har
-       Sjablong: Her lages en form i en plate hvor man etterpå sprayer eller maler over. Det som blir sprayet/malt, er ofte skyggene i bildet.
-       Plakat: brukes oftest til å få frem et poeng eller en mening politisk gjennom skrift og/eller bilde. De henges opp rundt forbi med enten lim, eller stiftemaskin
-       Klistremerke: Er som en plakat, bare mindre og mer effektivt å henge opp. De er laget av enten papir eller plastikk hvor skaperen bruker tusj, spray eller datamasking for å lage motivene sine.
-       Grafitti: Er enten tag(Noen få bokstaver som er godt innøvd og tar liten tid å rable ned) eller piece(store tidkrevende bilder som ofte også består av bokstaver i farger laget med spray) Begge deler følger egne krav som går på originalitet og fargebruk. Alle kjenner til grafitti og har sine egne tanker om dette. Ofte mislikes det fordi det blir ansett som hærverk. Selv om ikke alle følger det, er det normer og uskrevne regler som sier at man ikke skal tagge eller sette sine piece på kirker, dyre materialer og folks private eiendommer. Likevel er det jo ikke alle som klarer å følge disse reglene da...

En av kunstnerene som var med på årets Nuartfestival, er street art kunstneren Blu.
Før jeg ble kjent med Nuart, hadde jeg aldri hørt om denne kunstneren, men jeg er veldig glad for å
ha funnet ham. Fordi han har valgt å leve med skjult identitet, vet man veldig lite om han, annet enn
at han bor i Bologna i Italia.
Det som er spesielt med denne kunstneren, er at han har en enorm kapasitet som han veldig tydelig
benytter seg av. Han har etterlatt maleriene sine på utallige vegger, lager massevis av skisser i tillegg
til at han også lager filmer.



Selv om han gjør mye forskjellig, er det veggmalerier han driver mest med. Når han maler, er det som regel improviserte malerier hvor han utnytter forskjellige detaljer i bygget. Eksempel på dette, er vinduer som bli til øyner og munner.

Her har han utnyttet veggens detaljer veldig mye. Pipen er blitt en nese,
Vinduet har blitt munnen og personen holder skiltet som allerede er der. 
Når jeg ser på bildene hans, blir jeg veldig inspirert og må ofte trekke litt på smilebåndet. Jeg synes stilen hans er annerledes og merkelig, men jeg liker den. Nå som jeg har sett gjennom både skissene hans på hjemmesiden hans, finner jeg mange bilder som kanskje er litt makabre, men også setter litt spørsmål på samfunnet vårt. Jeg ser ikke meningen bak alle bildene, men ofte, er jeg helt enig i hvordan han overdrevent illustrerer ting som vi kanskje tenker, men ikke sier.

Et eksempel på et bilde som setter spørsmål på livet vi lever. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar