tirsdag 5. oktober 2010

Universell Utforming

(Jeg har ingen bilder i dette innlegget fordi da resten av klassen tok bilder, jobbet jeg med en annen blogg... Jeg skal likevel prøve å få tatt bilder så fort som mulig)

Universell utforming er et begrep som blir brukt innenfor design og arkitektur. Det dette går ut på, ligger litt i ordet. Utformingen på nåtidens bygninger, skal være universelt, slik at hvem som helst skal kunne bevege seg inn og ut av bygget uansett om personen er med eller uten små eller store handikapp.

Tanken bak dette verdensomspennende begrepet, er at ingen skal bli diskriminert i samfunnet, og alle skal kunne benytte godene som er der ute. Man skal ikke stoppes fordi man ikke kommer inn døra, eller ikke kan gå i trapper.

På Vågen videregående skole, er det veldig mange ting som tydelig er for å gjøre bygget tilgjengelig for alle.

Det som kanskje er enklest å legge merke til når man kommer inn på skolen, er de lyse, grå feltene på gulvet. Fra døra og bort til trappene går denne linjen. Linjen er laget av gummi slik at den har en annen overflate enn selve gulvet, i tillegg til at den har små knotter. Når du kommer til trappa, er det svarte linjer som viser hvor trappetrinnets kant er. Den samme overflaten som er på linjene på gulvet, er også her i trappa. Når du kommer til dørene i bygget, er det en sirkelformet flate foran hver inngang, som viser at det er en dør der. Grunnen til disse lyse feltene på gulvet, er fordi de er i kontrast med resten av gulvbelegget som er svart. Dette gjør at svaksynte lett kan se hvor de skal gå, og hvor det er dører. Grunnen til overflaten på disse grå feltene, kan jeg tenke meg er fordi hvis man går med en blindestokk, skal man kunne kjenne forskjell på gulvet og den ledende linjen.
Utfor hver dør, er det også plassert et lite skilt hvor nummeret på rommet står med vanlig skrift, men også med blindeskrift.

Det man i tillegg lett legger merke til, men kanskje ikke forbinder med universell utforming, er at det finnes flere heiser i bygget. Selv om mange bruker dem nå som ikke er handikappet, er de først og fremst ment for at folk i rullestol eller andre handikapp, skal kunne ta heisen til hver etasje.

I alle trappene finner man også rekkverk. Disse er jo gode å ha for alle og enhver, uansett alder og form, men de er kanskje enda mer til hjelp for folk som har vansker med å gå.

Noe som ikke er så lett å legge merke til igjen, er nok det at dørene følger en viss bredde som gjør at rullestoler skal kunne komme seg gjennom. Det er også lagt en ganske flat list i hver dør, slik at rullestoler faktisk skal kunne rulle inn dørene uten å måtte anstrenge seg og få hjelp...

Skolen har også flere handikapptoaletter som er store og romslige, med armlen til toalettet og en vask som har et langt håndtak på springen.

Jeg har også lagt merke til noen små skilt som henger rundt forbi på skolen hvor man ser bilde av et øre. Jeg vet ikke helt hva disse betyr, men noen fortalte meg at det var at man skulle stille høreapparater inn på en spesiell frekvens for å kunne høre beskjeder som ble gitt på høytalerene, eller noe slikt...

Personlig synes jeg at det å bruke universell utforming i bygging av hus og andre offentlige bygninger, er en veldig god ting. Det er jo allerede forferdelig å ha en skjebne i en rullestol for eksempel, og hvis man da i tillegg ikke kunne være hvor man vil, måtte bruke spesialtilbud på alt og kun kunne velge noen utvalgte boliger, er det ikke noe lett lenger... Utformingen av en bygning, skal ikke være grunnen til at du ikke kan følge drømmene dine....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar